EVENIMENTE  DE  ACTUALITATE

 

 

*                noutăţi

*                întâlniri

*                evenimente

 

Lansarea

Lansarea Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii;

 Campania se desfăşoară în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2018 (descarcă programul).

 

În cadrul campaniei se organizează Concursul de creaţie literară şi artistică pentru tineri (liceeni şi studenţi): “FLORI DE GÂND...ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI”- ediţia a XIII-a (vezi afişul şi regulamentul)

 

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2008 are loc la nivel mondial Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii, care, anul acesta, se desfăşoară sub genericul „Drepturile femeii. Drepturile tuturor”. În Baia Mare, în cadrul acestei campanii, Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei–Artemis, Graiul Maramureşului, Femina XXI, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Direcţia Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, vor realiza acţiuni specifice, cu scopul informării şi sensibilizării comunităţii locale cu privire la acest fenomen.

 

Programul acestei campanii:

 

1.    Marţi, 25 noiembrie 2008, cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Violenţei asupra Femeilor, la Centrul Artemis va avea loc o acţiune la care vor participa femei private de libertate de la Penitenciarul Baia Mare. Scopul acestei întâlniri este informarea şi conştientizarea acestora cu privire la drepturile femeilor, în special cele care sunt încălcate prin violenţă.

2.    Concurs de creaţie literară şi artistică pentru liceenii din unităţile de învăţământ din Baia Mare „Flori de gând… împotriva violenţei”- ediţia a III-a. Concursul va cuprinde două secţiuni: „Creaţie literară” (poezie şi eseu) şi „Imagine” (fotografie, clip video, pictură şi desen). Lucrările vor fi jurizate de către reprezentanţi ai instituţiilor mai sus menţionate. Premierea concursului va avea loc într-un cadru festiv, cu prezentarea/ expunerea lucrărilor câştigătoare.

3.    Miercuri, 3 decembrie 2008, ora 10, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Baia Mare, Seminar cu tema „Drepturile femeii. Drepturile tuturor”, care are ca scop sensibilizarea specialiştilor care vin în contact, în cadrul muncii lor, cu persoane care suferă de pe urma violenţei (asistenţi sociali, poliţişti, jurişti, cadre didactice, etc.), îmbunătăţirea colaborării între instituţiile care au ca obiect de activitate protejarea drepturilor, combaterea violenţei şi intervenţia în acest domeniu, precum şi sensibilizarea comunităţii locale prin mediatizarea acestei acţiuni.

4.    Marţi, 9 decembrie 2008, ora 13, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Premierea concursului „ Flori de gând … împotriva violenţei ” -  ediţia  a III-a; vor participa elevi şi cadre didactice de la mai multe licee din Baia Mare şi reprezentanţi ai organizatorilor şi partenerilor.

5.    10 decembrie 2008, Piaţa Millenium, Seară de veghe în memoria fetelor/ femeilor care au murit de pe urma violenţei în familie, expoziţia „Martorelor tăcute”- poveşti de viaţă ale unor femei care au murit de pe urma violenţei, aprinderea de candele, distribuirea de materiale promoţionale în rândul populaţiei.

          Marţi, 27 noiembrie 2007, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” a avut loc un eveniment cu dublu rol: a marcat simbolic sfârşitul proiectului „Copiii spun NU violenţei”, constituind în acelaşi timp acţiunea de început a Campaniei de 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii.  90 de elevi şi 5 cadre didactice de la Şcoala cu Clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare au participat la un program  interactiv organizat de echipa Artemis împreună cu un grup de 11 tineri, liceeni la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară. Mesajele anti-violenţă transmise prin intermediul acestor scenete, răspunsurile la întrebări, informaţiile concrete despre modalităţile de a te proteja şi de a reacţiona la violenţă într-un mod non-violent li s-au părut copiilor utile şi interesante. (vezi galeria foto12)

*                 

        Lansare: Campania de 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii

 

          În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2007 se desfăşoară, la nivel mondial, prin acţiuni specifice, Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii. În Baia Mare, în cadrul acestei campanii, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei- ARTEMIS, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare, Graiul Maramureşului precum şi alte instituţii şi organizaţii vor realiza acţiuni în parteneriat cu scopul sensibilizării comunităţii locale cu privire la acest fenomen.

          Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei ARTEMIS - Baia Mare va derula în perioada 25 noiembrie- 10 decembrie 2007 următoarele acţiuni:

Ř     27.11.2007, ora 12, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare: acţiune de prevenire a fenomenului violenţei domestice în rândul elevilor din clasele gimnaziale ale Şcolii cu Clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare

Ř     Concursul de creaţie literară „Flori de gând…împotriva violenţei”- Ediţia a II-a, care se va desfăşura în 4 licee băimărene (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”,  Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”); partener în această acţiune: „Graiul Maramureşului”

Ř     10 decembrie 2007, ora 17, Piaţa Millenium- Seară de veghe în memoria femeilor care au murit de pe urma violenţei, aprindere de candele: vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai partenerilor şi ai altor instituţii, precum şi populaţia oraşului Baia Mare.

Ř    Acţiuni în parteneriat cu IPJ Maramureş: participare la seminarul „Violenţa în familie- o problemă a întregii comunităţi”- 27.11.2007 şi participare la o campanie stradală de informare şi distribuire de materiale informative.

 

          Joi, 22 noiembrie 2007 la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a avut loc o acţiune de prevenire a fenomenului violenţei la care au participat aproximativ 100 de copii  şi  cadre  didactice de la Şcoala cu Clasele I-VIII „Octavian Goga” Baia Mare. Scenetele, jocurile interactive şi discuţiile în care s-au implicat alături de colegii lor mai mari (liceeni de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară Baia Mare) i-au ajutat pe copii să înţeleagă modul în care  se pot proteja şi pot lua atitudine împotriva violenţei. (vezi galeria foto11)

 

          Joi, 15 noiembrie, aproximativ 130 de elevi din clasele I-VIII de la Liceul cu Program Sportiv Baia Mare, însoţiţi de  câteva cadre didactice şi de Directorul educativ al acestei instituţii, d-na profesoară Pop Susana, au participat la o acţiune de prevenire a fenomenului violenţei domestice organizată în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” de A.F.I.V. – Artemis. Copiii au fost impresionaţi de mesajele pe care le-au primit de la colegii lor mai mari, elevi ai Liceului de Industrie Uşoară Baia Mare, clasa a XIII-a. Au urmat discuţii interactive pe baza întrebărilor şi răspunsurilor venite dinspre copii. (vezi galeria foto11)

 

          Începând cu luna octombrie 2007, un grup de 11 adolescenţi, elevi în clasa a XIII-a, ruta progresivă, la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară Baia Mare s-au implicat activ, sub coordonarea şi supervizarea consilierelor centrului Artemis,  în pregătirea şi elaborarea unui program inedit de prevenire a fenomenului violenţei. Mai concret, e vorba de două scenete prin care tinerii vor să le transmită colegilor lor mai mici un mesaj de non-violenţă. În cursul lunii noiembrie, aproximativ 300 de elevi de la 3 şcoli băimărene vor avea ocazia să participe la acţiuni de prevenire a fenomenului violenţei: ei vor putea viziona scenetele pregătite de grupul de liceeni, vor participa la discuţii interactive pe teme legate de violenţă şi abuz şi vor primi pliante cu informaţii utile despre aceste subiecte.  (vezi galeria foto10)

 

 

            În 27 iulie 2007 s-a lansat FORUMUL stopviolenta, unde se pot schimba păreri despre violenţă în general sau puteţi chiar voi propune teme, subiecte despre care aţi dori să discutăm în cadrul acestui forum.

În perioada mai – iunie 2007, aproximativ 400 de adolescenţi din patru licee băimărene (Grupul Şcolar de Industrie Uşoară, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”, Liceul cu Program Sportiv şi Grupul Şcolar „C.D. Neniţescu”) au participat la discuţii interactive pe teme legate de violenţă şi abuz, primind informaţii utile despre formele violenţei, modalităţi de protecţie şi intervenţie, precum şi instituţiile cu atribuţii în acest domeniu. De asemenea, ei au aflat despre  posibilitatea de a continua „dialogul” cu noi în mod direct, apelând la serviciile de informare şi consiliere, sau indirect, prin intermediul site-ului www.stopviolenta.ro. Activităţile specifice de prevenire a fenomenului violenţei domestice şi abuzului sexual s-au desfăşurat  în cadrul proiectului „Copiii spun NU violenţei”, derulat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Autoritatea de Sănătate Publică Maramureş) şi co-finanţat de Ministerul Francez al Afacerilor Externe în cadrul Programului PROCOPIL- Componenta Proiecte Inovatoare pentru Copii şi Tineri, program coordonat în România de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

 

INVITAŢIE

 

Cu ocazia consacrării zilei de 5 iunie ca

 

Ziua împotriva violenţei asupra copilului în România

 

Sub genericul

 Povestea mea…poate schimba ceva,

vă propunem să participaţi cu poveşti din viaţa voastră.

 

Tot ce aveţi de făcut e să trimiteţi pe adresa de e-mail stopviolenta@yahoo.com

o întâmplare reală din viaţa voastră sau a cuiva cunoscut,

în care a fost vorba despre o sitaţie de violenţă

asupra unui copil sau adolescent.

Ne puteţi povesti despre ceea ce aţi facut la momentul respectiv,

ce anume v-a impresionat,

dacă evenimentul respectiv a schimbat ceva în viaţa voastră,

dacă acum vedeţi lucrurile cu alţi ochi

 sau aţi proceda altfel decât atunci.

 

Cele mai interesante poveşti vor fi postate pe site !

 

Joi, 31 mai 2007, ora 11, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, am sărbătorit, alături de partenerii (Serviciul public de Asistenţă Socială Baia Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Autoritatea de Sănătate Publică Maramureş) şi colaboratorii noştri (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Maramureş) lansarea oficială a site-ului www.stopviolenta.ro.

Vedetele acestei acţiuni au fost 12 tineri talentaţi de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară (clasele a XII-a B, ruta progresivă şi a XI-a B), care ne-au arătat, printr-o scenetă, diferenţele dintre o familie armonioasă, echilibrată şi una în care sunt prezente elemente de violenţă emoţională şi verbală. Mesajul final venit dinspre ei spre adulţii din sală (reprezentanţi ai instituţiilor enumerate anterior, cadre didactice, reprezentanţi ai mass- media) a fost unul simplu şi concludent: STOP VIOLENŢA! (vezi galeria foto9)

Tema centrală a dezbaterilor a fost  necesitatea şi oportunitatea existenţei unui astfel de site pentru copii şi tineri, majoritatea celor prezenţi salutând această iniţiativă.

La final, lansarea site-ului a fost marcată simbolic prin „lansarea” unor baloane cu heliu, având inscripţionat textul www.stopviolenta.ro.

 

Joi, 31 mai 2007, ora 11, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Sala Artelor va avea loc lansarea oficială a site-ului www.stopviolenta.ro. Pentru mai multe detalii, click pe  invitaţie.

 

 

În perioada 1-31 mai, în cadrul proiectului „Copiii spun NU violenţei”, ARTEMIS desfăşoară programe de prevenire a violenţei în 4 licee băimărene, în baza protocolului de colaborare încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. Până în prezent, 200 de adolescenţi de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară şi de la Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” au aflat informaţii despre formele violenţei, modalităţile de prevenire şi instituţiile abilitate să intervină în astfel de cazuri.